U trendu

Socijaldemokrate zadržale mesto gradonačelnika Berlina

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) zadržala je mesto gradonačelnika Berlina iako je jedno vreme izgledalo da će Zeleni da ga osvoje, pokazuju jutros objavljeni konačni rezultati izbora.

Predvodjeni bivšom ministarkom za porodicu Franciskom Gifaj (Franziska Giffey) socijaldemokrate osvojile su 21,4 odsto glasova u gradu-državi, ispred Zelenih koji su osvojili 18,9 odsto i Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koja ima 18,1 odsto.

Partija SPD je prethodnih 20 godina imala gradonačelnika Berlina ali su prve prognoze objavljene sinoć davale malu prednost Zelenima.

Franciska Gifaj je rekla za regionalni javni radio RBB da će početi razgovore sa Zelenima, ali i sa CDU-om radi formiranja stabilne većine za upravljanje glavnim gradom.

Pored toga gradjani Berlina izjasnili su se na referendumu koji je takodje održan juče, velikom većinom od 56,4 odsto za „eksproprijaciju“ grupa za nekretnine koje drže više od 3.000 stanova, pokazuju danas objavljeni konačni rezultati.

Taj rezultat ipak nije obavezujuć za Senat Berlina, lokalno izvršno telo. Gradske vlasti moraju makar politički da razmatraju to pitanje. Referendum je održan na inicijativu gradjana Berlina koji se stalno žale da visoke cene stanova.

U glavnom gradu čija popularnost je porasla poslednjih godina stanarine su u proseku povećane 85 odsto izmedju 2007. i 2019. godine, mada su i dalje dosta niže od onih u Londonu ili Parizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.