U trendu

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali napreduju ka dogovoru

BERLIN – Tri partije koje pokušavaju da formiraju novu vladu u Nemačkoj postigle su napredak u pregovorima i postavile su sebi zadatak da izađu u javnost sa koalicionim sporazumom sledeće nedelje, potvrdili su danas visoki partijski zvaničnici.

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i liberlana Stranka slobodnih demokrata (FDP) nadaju se da će formirati koaliciju nakon saveznih izbora 26. septembra na kojima nijedna stranka nije dobila dovoljno poslaničkih mesta da sama oformi novu vladu u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Savezni direktor stranke Zelenih, Mihael Kelner rekao je novinarima u Berlinu da će se pregovori nastaviti ove i sledeće nedelje.

„Temeljnost je ispred brzine“, rekao je on, ali je i izrazio optimizam u pogledu sporazuma koji će biti postignut sledeće nedelje.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije Nemačke Lars Klingbajl naglasio je da još treba da se uradi na premošćavanju nekih razlika u političkim stavovima, ali je dodao da je čvsto uveren u dogovor.

Generalni sekretar Liberalno-demokratske stranke (FDP) Folker Vising takođe je bio optimističan u pogledu izgleda za postizanje sporazuma, navodi Rojters.

Trojica visokih stranačkih zvaničnika ponovila su da je zajednički cilj da parlament izabere lidera SPD Olafa Šolca, sadašnjeg ministra finansija, za naslednika kancelarke Angele Merkel u nedelji koja počinje 6. decembra.

U okviru ovog vremenskog okvira, mandat Merekel bi trajao nekoliko dana kraće nego što što je pokojni Helmut Kol, koji je posleratni kancelar sa najdužim stažom, bio na čelu vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar