U trendu

Sofija: Bugarin optužen zbog špijunaže za Rusiju

SOFIJA – Bugarsko tužilaštvo optužilo je lidera jedne nevladine organizacije zbog špijunaže za račun Rusije, a u pokušaju da odvrati Bugare od zapadnih saveznika i približi ih Moskvi.

Tužioci navode da je čelnik Nacionalnog pokreta rusofila pedesetogodišnji Nikolaj Malinov radio za ruski Institut za strateške studije koji su većinom vodili bivši obaveštajci, te za rusku nevladinu organizaciju „Dvoglavi orao“ od 2010.

„Nikolaj Malinov je optužen jer se stavio na raspolaganje stranim organizacijama i špijunirao za njih“, rekao je novinarima zamenik glavnog tužioca Ivan Gešev.

Malinov je pušten uz kauciju, ali ne sme da napusti zemlju, potvrdio je glavni tužilac Sotir Cacarov, prenosi Index.hr.

Tužilaštvo je pronašlo dokument na ruskom jeziku koji govori o „potrebnom geopolitickom preusmeravanju Bugarske“ koji je pripremio Malinov.

Dodaju da se u dokumentu nalaze planovi Malinova o pokretanju internet stranice, tv kanala, uticajnog instituta i političke stranke pomoću kojih bi se podstakli Bugari da formiraju pozitivnije stavove o Rusiji na osnovu njihove zajednicke slovenske tradicije i pravoslavnog hrišćanstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.