U trendu

Sojgu: Ciljevi prve etape specijalne operacije ostvareni

MOSKVA – Glavni ciljevi prve etape specijalne operacije Ruske Federacije za zaštitu civilnog stanovništva Donbasa su završeni, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je rekao da je sada moguće fokusirati se na oslobađanje samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, prenose Izvestija.

„Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je značajno smanjen, što nam omogućava da usmerimo pažnju i napore na postizanje glavnog cilja – oslobođenja Donbasa“, rekao je Šojgu.

Naveo je da su ukrajinske trupe su pretrpele značajnu štetu, da su vazduhoplovstvo i sistem PVO skoro uništeni, a da su pomorske snage Ukrajine, kako je naveo, „prestale da postoje“, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Šojgua, od 152 aviona koji su se nalazili u borbenom sastavu ukrajinskih trupa pre početka operacije uništena su 123, od 149 helikoptera uništeno je 77, a od 180 sistema PVO dugog i srednjeg dometa uništena su 152.

Ruski ministar je ocenio da su isporuke oružja Ukrajini od Zapada neodgovorne i da bi njegova nekontrolisana distribucija mogla da predstavlja pretnju evropskim državama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar