U trendu

Šojgu: Sve manje koraka do nuklearnog sukoba

MOSKVA – Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je danas da najava Velike Britanije da će Ukrajini obezbediti municiju sa osiromašenim uranijumom znači da je preostalo „sve manje koraka“ do nuklearnog sukoba.

„NIje slučajnost što pominjem korake. Sve je manje koraka“, rekao je Šojgu obraćajući se novinarima, odgovarajući na pitanje da li plan da se Ukrajini obezbedi municija sa osiromašenim uranijumom „gura svet korak bliže ka nuklearnom sukobu“, prenosi TAS S.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala „jugoslovenskim scenarijem“ planove Velike Britanije da prebaci granate s osiromašenim uranijumom u Ukrajinu.

„Jugoslovenski scenario. Ove granate ne samo da ubijaju, već inficiraju životnu sredinu i izazivaju onkološka oboljenja kod ljudi koji žive na ovim prostorima“, navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je ocenila da je „naivno verovati da će žrtve postati samo oni protiv kojih će to biti upotrebljeno“.

„U Jugoslaviji su, pre svega, stradali vojnici NATO, posebno Italijani. Zatim su dugo pokušavali da od NATO dobiju nadoknadu za izgubljeno zdravlje. Ali njihovi zahtevi su odbijeni. Kada će se probuditi u Ukrajini? Ne govorim o zavisnicima u Kijevu. Već o onima koji su još u stanju da razmišljaju. Njihovi dobročinitelji ih truju“, poručila je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi ranije je rekla da će, pored isporuke borbenih tenkova „čelendžer 2“ Ukrajini, Velika Britanija Kijevu isporučivati municiju, uključujući granate koje sadrže osiromašeni uranijum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar