U trendu

Šok: Terorista iz Istanbula priznao da je planirao nešto još gore od napada u klubu!

Abdulkadir Mašaripov koji je na novogodišnjoj žurci u istanbulskom klubu Reina ubio 39 ljudi, priznao je juče u policiji da je to uradio u ime Islamske države objavio je juče Vasip Šahin, gradonačelnik najvećeg turskog grada.

Mašaripov, inače Uzbekistanac, uhapšen je u ponedeljak ujutro u istanbulskom kvartu Esenjurt, čime je potvrđena pretpostavka da nije ni pokušavao da pobegne iz grada.

Mašaripov je, kako prenosi Jutarnji list, vojnu obuku stekao u Avganistanu i verovatno je iz pravca istoka ilegalno ušao u Tursku još u januaru 2016. godine tako da je imao godinu dana pred sobom za planiranje napada. Prema rečima gradonačelnika Šahina, Mašaripov tečno govori četiri jezika i dobro je obrazovan.

Priznao je da je naredbe primao iz Sirije, kao i da je plan bio da napadne narod na trgu Taksim, gde je bilo više hiljada građana, a ne u klubu.

„Stigao sam na Taksim nešto pre ponoći ali je obezbeđenje bilo veliko. Nisam mogao tamo da napadnem. Nisam znao šta da radim ali sam potom putem telefona iz Sirije dobio naredbu da pronađem novu metu. Seo sam u taksi oko 22 časa i vozio se po obali Bosfora. Video sam klub Reina i učinilo mi se da je to dobra lokacija za napad. Obezbeđenje je bilo slabo – rekao je Mašaripov.

Osim Mašaripova, uhapšen je jedan Iračanin kao i tri žene egipatskog i afričkog porekla. Što se ovog teroriste tiče, njegov četvorogodišnji sin predat je socijalnoj službi, dok su supruga i jednogodišnja ćerka uhapšene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar