U trendu

Šolc: Dogovor sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napade na Rusiju

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da postoji dogovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Šolc je, u intervjuu za Bild, na pitanje da li postoji dogovor sa predsednikom Zelenskim da se oružje sa Zapada koristi samo na teritoriji Ukrajine i da njime neće biti napadana teritorija Rusije, odgovorio da „o tome postoji konsenzus“.

Nemački kancelar je izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da Rusiji „opet prete nemački tenkovi“, ocenio kao „deo niza nejasnih istorijskih poređenja kojima Putin opravdava napad na Ukrajinu“.

Na podsećanje novinara da je bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson ove nedelje rekao za Bi-Bi-Si da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora pretio raketnim udarom, Šolc je naglasio da on nije dobio takve pretnje.

Nemački kancelar je istakao da predsednik Rusije tokom telefonskih razgovora Berlina i Moskve „nije pretio ni meni, ni Nemačkoj.“

Šolc je ocenio da Rusija vodi nemilosrdan rat protiv Ukrajine i da ništa ne može opravdati taj rat.

Govoreći o isporuci nemačkih tenkova Ukrajini, Šolc je rekao da je Nemačka pažljivo odmeravala svaku isporuku oružja, tesno je koordinirajući sa saveznicima, pre svega sa Amerikom.

Prema rečima nemačkog kancelara, takav zajednički pristup sprečava eskalaciju rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)