U trendu

Šolc kancelar, Berbok diplomatija, Lindner finansije

BERLIN – Nova „semafor“ koalicija u Nemačkoj, koja će formirati vladu, dogovorila je raspodelu ministarskih fotelja, prema kojom će šef SPD Olaf Šolc biti kancelar, liderka Zelenih Ananela Berbok šefica diplomatije, a lider FPD Kristijan Lindner biće ministar finansija.

Inače dogovoreno je da nova vlada ima dva potpredsednika, a to će biti Lindner i drugi šef Zelenih Robert Habek.

Da bi mogla vlada dobiti dva potpredsednika bilo je neophodno primeniti pravni trik.
Naime Habek će biti potpredsednik prema Osnovnom zakonu, a Lidner po poslovniku Vlade.

SPD u novoj vladi imaće, prema dnevniku „Bild“ šest ministara, a Zeleni pet, i FDP četiri.

Kada je reč o Zelenima Štefi Lemke dobiće resor poljoprivrede, Anton Hofrajter ekologiju, Katrin Gering-Ekard porodicu, Robert Habek biće nadležan za privredu i klimatske promene, a Berbok Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz redova SPD ministarstvo građevinarstva mogla bi vodili Svenja Šulce, aktuelna ministarka ekonologije, Sabine Ditmar preuzela bi zdravstvo, Klara Gajvic bila bi nadležna za ekonomsku saradnju i razvoj, Hubertus Hajl bi mogao bi ostati ministar rada, Simtje Meler dobila bi resor odbrane, a Kristine Lambreht prešla bi sa mesta ministarke pravde na funkciju ministarke unutrašnjih poslova.

U vladu, kao ministar pri kancelaru, ulazi i Volfgang Šmit dugogodišnji bliski saradnik Šolca.

Što se FDP tiče Lidner je dogovorio preuzimanje Ministarstva finansija, Folker Vising, generalni sekretar FDP preuzima resor saobraćaja i digitalizacije, Maarko Bušman preuzeće pravosuđe, a Betina Štark-Vacinger obrazovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.