U trendu

Šolc: NATO ne moze i nece direktno intevenisati u Ukrajini

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je važno sprečiti da se rat u Ukrajini proširi na druge zemlje, zbog čega „NATO ne može i neće direktno da interveniše u ratu“ u toj zemlji, prenosi AP.

Šolc je sinoć rekao da će Nemačka i dalje omogućavati isporuke oružja Ukrajini, a jedna od mogućnosti su isporuke sistema iz istočnoevropskih zemalja koji bi bili lako i brzo upotrebljivi.

Šolc se suočava sa sve većim pritiskom unutar sopstvene vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teško oružje kao što su nemački tenkovi Leopard, dodaje AP.

Međutim, Šolc je rekao da su Nemačka i njeni partneri u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja zaključili da ima smisla slati sisteme koji se već koriste u Ukrajini, one kojima ukrajinske snage već znaju da rukuju kao što je npr. oružje iz sovjetskog doba koje još uvek imaju neki partneri NATO u istočnoevropskim zemljama, a zauzvrat zapadni partneri bi tim zemljama pomogli slanjem savremenog naoružanja.

Posle razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim zapadnim liderima, Šolc je, kako navodi AP, rekao: „Svi mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu, finansijski i vojno“.

U razgovoru sa zapadnim saveznicima nemački kancelar je naglasio da su proizvođači vojne opreme ukazali da od oružja koje je neophodno Ukrajini mogu brzo da isporuče samo laka protivtenkovska i protivvazdušna borbena sredstva, preneo je Rojters.

„Mi ćemo obezbediti potreban novac za kupovinu“, rekao je Šolc i dodao da je cilj da se ojača ukrajinska vojska tako da može da odbije ruske napade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar