U trendu

Ć olc: NATO ne moze i nece direktno intevenisati u Ukrajini

BERLIN – Nemački kancelar Olaf Ć olc izjavio je da je vaĆŸno sprečiti da se rat u Ukrajini proĆĄiri na druge zemlje, zbog čega „NATO ne moĆŸe i neće direktno da interveniĆĄe u ratu“ u toj zemlji, prenosi AP.

Ć olc je sinoć rekao da će Nemačka i dalje omogućavati isporuke oruĆŸja Ukrajini, a jedna od mogućnosti su isporuke sistema iz istočnoevropskih zemalja koji bi bili lako i brzo upotrebljivi.

Ć olc se suočava sa sve većim pritiskom unutar sopstvene vladajuće koalicije i glavne opozicione stranke da isporuči teĆĄko oruĆŸje kao ĆĄto su nemački tenkovi Leopard, dodaje AP.

Međutim, Ć olc je rekao da su Nemačka i njeni partneri u Grupi sedam industrijski najrazvijenijih zemalja zaključili da ima smisla slati sisteme koji se već koriste u Ukrajini, one kojima ukrajinske snage već znaju da rukuju kao ĆĄto je npr. oruĆŸje iz sovjetskog doba koje joĆĄ uvek imaju neki partneri NATO u istočnoevropskim zemljama, a zauzvrat zapadni partneri bi tim zemljama pomogli slanjem savremenog naoruĆŸanja.

Posle razgovora sa predsednikom SAD DĆŸozefom Bajdenom i drugim zapadnim liderima, Ć olc je, kako navodi AP, rekao: „Svi mi ćemo nastaviti da podrĆŸavamo Ukrajinu, finansijski i vojno“.

U razgovoru sa zapadnim saveznicima nemački kancelar je naglasio da su proizvođači vojne opreme ukazali da od oruĆŸja koje je neophodno Ukrajini mogu brzo da isporuče samo laka protivtenkovska i protivvazduĆĄna borbena sredstva, preneo je Rojters.

„Mi ćemo obezbediti potreban novac za kupovinu“, rekao je Ć olc i dodao da je cilj da se ojača ukrajinska vojska tako da moĆŸe da odbije ruske napade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.