U trendu

Šolc nekoliko dana pred izbore na saslušanju u Bundestagu

BERLIN – Nemački ministar finansija Olaf Šolc biće saslusan u parlamentu zbog sumnje u nepravilnost rada vladine agencije za borbu protiv pranja novca, i to samo nekoliko dana pre saveznih izbora na kojima bi prema anketama trebalo da pobedi njegova Socijaldemokratska partija.

Šolc će 20. septembra odgovarati na pitanja na posebnom sastanku parlamentarnog odbora za finansije Bundestaga, potvrđeno je danas iz nemačkog parlamenta.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da on ima velike šanse da postane novi nemački kancelar nakon glasanja 26. septembra i tako zameni Angelu Merkel koja je najavila povlačenje nakon što je provela 16 godina na čelu najveće evropske ekonomije, prenosi Rojters.

Nemački tužioci izvršili su u četvrtak pretres u ministarstvima finansija i pravosuđa u Berlinu u okviru istrage fokusirane na državnu agenciju za sprečavanje pranja novca (FIU), koja je pokrenuta zbog propusta njene filijale u Kelnu u borbi protiv finansijskog kriminala.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je istraga tužilaštva usredsređena na još nepoznate osumnjičene u FIU u Kelnu, a ne na članove samog ministarstva, dodajući da je cilj pretresa prikupljanje informacija o određenim odlukama zvaničnika ove vladine agencije.

Vreme pretresa, na manje od tri nedelje pre izbora, podstaklo je spekulacije o političkoj motivaciji, a sam Šolc je pokušao da umanji njegov značaj, navodi Rojters.

On je rekao da su iz tužilštva mogli da zatraže informacije u pisanoj formi, kao i da svako može da izvede svoj zaključak zašto je doneta odluka o pretresu prostorija ministarstva finansija.

Njegovu izjavu kritikovao je predsednik nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i kandidat te stranke za saveznog kancelara na predstojećim izborima Armin Lašet, koji je zatražio izvinjenje Šolca zbog komentarisanja odluke tužilaštva i optužio svog rivala za podrivanje vladavine prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.