U trendu

Ć olc: Neophodno nastaviti razgovore sa Putinom

MOSKVA – NEMAČKI kancelar Olaf Ć olc izjavio je danas da je neophodno nastaviti telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ton takvih razgovora „nije nepristojan“, uprkos „apsolutno drugačijim“ pogledima na situaciju, ocenio je nemački kancelar, prenosi TAS S.

„Ponovo ću telefonom razgovarati sa Putinom jer je neophodno da razgovaramo jedni sa drugima“, rekao je Ć olc.

On je dodao da je vaĆŸno da se razgovor vrati na put kako da svet izađe iz trenutne situacije.

„Uslovi za to su jasni – povlačenje ruskih trupa“, dodao je Ć olc.

UKRAJINSKI predsednik Volodimir Zelenski uveo je danas sankcije za 185 kompanija i pojedinaca za koje se veruje da su povezani sa reĆŸimom u Moskvi.

Zelenski je naveo da će firme i biznismeni koji ĆŸeleznicom prevoze osoblje i vojnu opremu „u ime drĆŸave agresora“ biti kaĆŸnjeni, kao i da će zaplenjena imovina biti koriơćena u odbrani Ukrajine, prenosi Gardijan.

Među 182 firme sa spiska nalazi se i nekoliko beloruskih, koje pomaĆŸu Rusiji s isporukama, kao i troje pojedinaca.

Zelenski je naveo da Ukrajina radi na tome da i druge drĆŸave blokiraju imovinu tih firmi i pojedinaca, i zahvalio se „svima koji pomaĆŸu u jačanju sankcija protiv Rusije“, prenosi britanski list.

UKRAJINSKE oruĆŸane snage ispalile su sinoć 29 granata na pet naselja na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblastim saopĆĄtio je danas regionalni zvaničnik za vanredne situacije.

U subotu su ukrajinske snage ispalile 17 artiljerijskih granata na Novu Kahovku, osam artiljerijskih granata na Aljoơku i devet takvih granata na grad Kahovku, dodao je zvaničnik.

PREDSEDNIK vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob sa Rusijom, preneo je danas TAS S.

Bauert je kazao da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe „crvenu liniju“ tako ĆĄto će izvrĆĄiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse.

Bauer je istakao da NATO mora bolje da se uveĆŸba, jer Rusija, kako je naveo, joĆĄ ima inicijativu.

„Činjenica da vaĆĄ neprijatelj ima bolje oruĆŸje nije njegov problem, već vaĆĄ“, ocenio je Bauer.

On je rekao da bi uvođenje „ratne ekonomije u mirnodopsko vreme“, bio veoma teĆŸak proces.

VOLODIMIR Zelenski kritikovao je danas ideju neutralnosti u sportu u vreme kada se sportisti iz njegove zemlje bore i ginu u ratu, dok bi se njihovim ruskim kolegama moglo biti dozvoljeno da se takmiče, preneo je danas Bi-Bi-Si.

On je ocenio da prisustvo ruskih sportista „normalizuje“ invaziju Rusije na njegovu zemlju.

Zelenski je naveo kako Ukrajina pokreće međunarodnu kampanju kako bi sprečila Rusiju na Olimpijskim igrama 2024. koje će se odrĆŸati u Parizu.

AMERIČKI vojni zvaničnici navodno pozivaju Pentagon da Ukrajini isporuči avione F-16 kako bi ta zemlja bila u stanju da se bolje odbrani od ruskih projektila i dronova.

Neimenovani izvor izjavio je za magazin Poliriko da odluka o tome nije doneta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar