U trendu

Šolc pozvao Nemce na jedinstvo i solidarnost

BERLIN – Moja najveća želja za 2022. je da ostanemo jedinstveni, poručio je nemački kancelar Olaf Šolc u novogodišnjem obraćanju građanima.

U prvom novogodišnjem obraćanju Šolca u funkciji kancelara on je pozvao na jedinstvo i solidarnost.

“Na putu smo u jedno novo doba, doba koje će biti dobro, ako ga budemo aktivno oblikovali”, naglasio je on.

Kancelar je pozvao Nemce da se pridržavaju korona mera i apelovao na vakcinaciju.

“Molim vas shvatite ograničenja veoma ozbiljno, radi vaše i bezbednosti porodice, ai sigurnosti svih nas”; poručio je on.
Rekao je da se mora delovati brže od virusa.

Zajedničko delovanje, kaže, nije potrebno samo u savladavanju pandemije, već i u postizanju ekoloških ciljeva, prema kojima zemlja želi za 25 godina bude nezavisna od uglja, nafte i gasa.

“2021. bila je veoma izazovna godina za sve nas”, rekao je on podsećajući i na poplave u pokrajinama Severnoj Rajni-Vestfaliji, Bavarskoj i Rajnland-Pfalcu.

“Nemačka ima sve što joj treba – dobro obrazovanu stručnu radnu snagu, pametne inženjere i aktivne zanatlije i preduzeća. Napredak u stvaranju boljeg sveta, međutim, ne može postići samo jedna zemlja”, naglasio je Šolc dodajući da je to moguće samo ako cela međunarodna zajednica na tome sarađuje.

Nemačka, najavio je, namerava da iskoristi predsedavanje G7, kako bi tu grupu država učinila predvodiocima klimatski neutralne privrede i pravednog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.