U trendu

Šolc:Prioritet pomoc Ukrajini u odbrani od vazdusnih napada

LAJPCIG – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da bi prioritet Nemačke u pružanju pomoći Ukrajini trebalo da bude pomoć u odbrani od ruskih vazdušnih napada na njene gradove i obnova njene infrastrukture.

On je u intervjuu listu RND dodao da bi Evropa trebalo da se pripremi da primi više izbeglica iz Ukrajine, preneo je Rojters.

„Rusija bombarduje energetsku infrastrukturu Ukrajine. Rusija želi da se uveri da ljudi u Ukrajini ne mogu da prežive zimsku hladnoću“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno se vode razgovori sa mnogim nemačkim kompanijama šta mogu da urade da se suprotstave ovom uništenju.

Sistemi protivvazdušne odbrane koje je Nemačka poslala Ukrajini do sada su odigrali ključnu ulogu u minimiziranju uništenja, ali će Nemačka raditi sa partnerima da pošalje još sistema PVO, dodao je nemački kancelar.

Šolc je rekao da je uveren da je, bez obzira na nalet diplomatije kojom su zapadni lideri pokušali da spreče rat uoči ruskog napada, predsednik Rusije Vladimir Putin odavno krenuo svojim putem.

Kako je naveo, on je ubeđen da se Putin odlučio na ovaj rat pre dve godine.

„Videli smo gomilanje trupa… Nadali smo se da su to samo preteći gestovi, ali nisu bili: bio je to rat koji je dugo planiran“, istakao je Šolc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.