U trendu

Šolet: SAD posvećuju pažnju BiH, imamo alate za krizu

VAŠINGTON – SAD posvećuju veliku pažnju bosanskoj političkoj krizi i imaju alate koje mogu da iskoriste protiv nacionalističkih lidera koji izazivaju podele u ratom zaplašenoj, multietničkoj balkanskoj zemlji koju pokušavaju da rasparčaju“, rekao je danas visoki američki zvaničnik Derek Šolet.

On je rekao da ako neki lideri nastave putem podela, dezintegracije, povlačenja iz centralnih institucija, postoje alati kojim će SAD morati da kazne takvo ponašanje i uz to je pomenuo moguće sankcije.

„Naš apel liderima u Bosni je da se uzdignu iznad svog sopstvenog interesa i da pokušaju da imaju na umu širi interes svog okruženja“, poručio je savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šolet u intervjuu za AP.

Šolet, koji vrši funkciju savetnika američkog državnog sekretara, stigao je u Bosnu u ponedeljak na trodnevne sastanke sa njenim najvišim političkim liderima u trenutku najgore političke krize u zemlji otkako je 1995. godine Dejtonskim mirovnim sporazumom uz posredovanje SAD okončano više od tri i po godine krvoprolića.

„Veoma smo zabrinuti. U Vašingtonu se posvećuje velika pažnja situaciji ovde, mnogo je zabrinutosti zbog putanje kojom se Bosna kreće”, poručio je američki zvaničnik.

Šolet je rekao da SAD i dalje veruju da Bosna „nije prošla tačku bez povratka“.

„I dalje verujemo da postoji šansa da se sve ovo zaustavi i to nije samo stav SAD, tu su naši partneri u Evropi“, dodao je.

Rekao je i da će biti potreban rad na jačanju bosanskih demokratskih institucija i usmeravanju zemlje ka cilju konačnog pridruživanja Evropskoj uniji.

„Biće mnogo teških odluka koje će morati da se donesu, ali SAD su posvećene da učine sve što mogu da spreče da se desi najgore i više od toga da pokušaju da postignu još bolji ishod vraćanjem Bosne na put ka njenoj evroatlantskoj destinaciji“, rekao je Šolet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.