U trendu

Solun: Policajac pred istražnim sudijom, Romi protestuju ispred suda

ATINA – Grčki policajac pojavio se danas pred istražnim sudijom u Solunu zbog toga što je upucao romskog tinejdžera tokom policijske potere zbog navodno neplaćenog računa na benzinskoj pumpi, a demonstranti su se okupili ispred zgrade suda.

Policajac je tokom današnjeg ispitivanja rekao da je mladić tri puta pokušao da se zaleti motociklom na policiju.

Oko 200 prijatelja, rođaka i drugih demonstranata iz romske zajednice okupilo se ispred zgrade suda u Solunu, držeći fotografije ranjenog 16-godišnjaka i pozivajući na pravdu, preneo je AP.

„Policajci su pucali zato što je Rom“, uzvikivali su demonstranti.

Lideri romske zajednice pozvali su na miran protest ispred zgrade suda i zahtevaju da policajac bude zadržan u pritvoru do početka suđenja.

„Želimo pravdu. Zločin je bio rasistički“, rekao je predsednik Federacije Roma Centralne i Zapadne Makedonije Panagiotis Sabanis.

Šesnaestogodišnjak, koji je pogođen u glavu tokom policijske potere u ponedeljak jer navodno nije platio račun na benzinskoj pumpi, nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.
Policajac koji je pucao na njega suspendovan je.
U preliminarnom pojavljivanju pred sudom ranije ove sedmice, policajac je rekao da je pucao iz oružja jer se plašio za živote svojih kolega, ali da nije ciljao na tinejdžera.

Upucavanje tinejdžera izazvalo je višednevne nasilne proteste u Atini i u blizini Soluna, sa zapaljenim vozilima i najmanje jednim poslovnim objektom.

Grčki državni emiter ERT saopštio je danas da je jedan policajac lakše povređen iz sačmarice tokom noći u nemirima zapadno od Atine.

Nekoliko Roma je povređeno ili smrtno stradalo u Grčkoj poslednjih godina tokom sukoba sa policijom dok su navodno pokušavali da izbegnu hapšenje zbog kršenja zakona, podseća američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar