U trendu

Somalija: Najmanje 15 osoba poginulo u eksploziji dve bombe, Al Šabab odgovoran

MOGADIŠ – Najmanje 15 osoba je poginulo kada su dve bombe podmetnute pod automobile detonirali militanti grupe Al Šabab u centralnoj somalijskoj regiji Hiran, izjavio je danas jedan od žitelja koji je učestvovao u akciji spasavanja.

„Izbrojao sam 15 mrtvih, uključujući vojnike, pripadnike milicije i civile. Desetine su ranjene“, rekao je Abdulahi Osman, trgovac iz Mahasa, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, uništene su mnoge kuće, povređeni ljudi koji su se nalazili daleko od mesta napada, tako da broj poginulih može još da poraste.

Komesar okruga Mahas Mumin Mohamed Halane rekao je državnom radiju da je na meti jedne bombe bila njegova kuća, a druge kuća federalnog poslanika.

Ogranak Al Kaide Al Šabab vodi pobunu protiv somalijske vlade od 2007. godine, podseća Rojters.

Vladine snage i saveznički klanovi milicije poznate kao Makavizli, potisnule su militantu grupu iz Hirana prošle godine, ali je Al Šabab nastavio da izvodi napade.

Militantna grupa Al Šabab preuzela je odgovornost u saopštenju, navodeći da su meta njihovog napada bili „otpadnička milicija i vojnici“.

Pobunjenici su pod pritiskom od avgusta prošle godine, kada je predsednik Hasan Šeik Mohamud pokrenuo vojnu ofanzivu ubrzo nakon što je stupio na dužnost.

Vladine snage i Makavizli dobili su podršku od Sjedinjenih Država i trupa Afričke unije.

Vlada kaže da je ubila stotine militanata Al Šababa i ponovo zauzela desetine naselja, iako različite strane često daju oprečne priče o sukobima, navodi britanska agencija.

Uprkos ofanzivi, Al Šabab je poslednjih meseci izvodio česte napade, uključujući nekoliko u glavnom gradu Mogadišu, na vladine objekte i hotele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.