U trendu

Španci danas glasaju, Sančes u Madridu, Rivera u Barseloni

MADRID – Na parlamentarnim izborima u Španiji lideri pet vodećih stranaka glasali su danas na biralištima u Madridu i Barseloni.

Prvi od pet glavnih kandidata na biralištu se pojavio premijer Pedro Sančes, lider tamošnjih socijalista, koji je na glasanje došao sa suprugom i okružen kamerama.

AP, inače, navodi da ove izbore karakteriše uspon desnice i veliki broj neodlučnih birača.

Lider partije Građani Albert Rivera glasao je u gradiću pored Barselone i poručio da je neophodna visoka izlaznost i promena vlade kako bi se ušlo u novo doba, prenosi AP.

Poruka lidera levičarskog Podemosa Pabla Iglesijasa, koji je glasao u Madridu, je da je veoma bitno da građani Španije danas glasaju.

Birališta na parlamentarnim izborima otvorena su u devet časova, a opšta je ocena da se održavaju u atmosferi koja je možda i najpolarizovanija u poslednjih nekoliko decenija, uz neizvesnost ko će biti pobednik i verovatnoću povratka krajnje desnice u poslanične klupe.

Pravo glasa ima skoro 37 miliona državljana Španije, koji će birati 350 poslanika Kongresa.

Birališta će biti zatvorena u 20 časova, a prvi rezultati se očekuju nekoliko sati kasnije.

Ankete iz poslednje nedelje predizborne kampanje ukazivale su da trećina potencijalnih birača još nije odlučila za koga će glasati.

Prema procenama, nijedna stranka neće dobiti dovoljno poslaničkih mesta za samostalno formiranje vlade, a u trci su, uz tradicionalne stranke levog i desnog centra – Špansku socijalističku radničku partiju (PSOE) i Narodnu partiju (PP), levo orijentisana partija Podemos, kao i stranka centra Građani i desno usmereni Vox.

Anketa objavljena u „Paisu“ ukazala je da najveću podršku imaju socijalisti premijera Pedra Sančesa, koji bi mogli da dobiju nešto manje od 30 odsto glasova, čime bi imali najveće šanse da predvode koalicionu vladu.

Posebno nepredvidljiv je rezultat desne stranke Vox, koja je početkom godine ostvarila neočekivani, istorijski visok rezultat na regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.

Ankete ukazuju i da bi ovi protivnici nezavisnosti Katalonije i velikog priliva migranata, koji sebe ne smatraju krajnjom desnicom već samo desnicom, mogli da budu prvi predstavnici tog političkog spektra koji će ući u parlament nakon gotovo četiri decenije.

Osim 350 poslanika u parlamentu, Španci biraju i 208 članova Senata, gornjeg doma, u kome su predstavljene pokrajine, i kojim od 2011. godine dominira konzervativna Narodna stranka (PP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar