U trendu

Španija: Katalonski poslanici iz zatvora došli u Parlament

MADRID – Španski zakonodavci iz Katalonije koji su u zatvoru zbog svoje uloge u održavanju referendumu o nezavisnosti te pokrajine 2017. godine, zauzeli su danas privremeno svoja mesta u nacionalnom parlamentu u Madridu.

Španski Vrhovni sud je prošle nedelje odobrio petorici novih poslanika da napuste zatvor kako bi položili zakletvu, izvestio madridksi „Pais“ pod uslovom da ih policija celo vreme čuva i da će se vratiti u zatvor „što je pre moguće“, prenosi Politico.eu.

Đordi Sančes, Đordi Turulj i Đozep Rulj iz partije Zajedno za Kataloniju i Oriol Đunkueras, lider Katalonske republikanske levice (ERC), izabrani su u Donji dom parlamenta na izborima u aprilu, a Raul Romeva iz ERC osvojio je mesto u Gornjem domu. Oni su trenutno u pritvoru i sudi im se po optužbama za pobunu i zloupotrebu sredstava u vezi sa organzovanjem referenduma o nezavisnosti u Kataloniji 2017. godine, što oni negiraju.

Sud, međutim, nije prihvatio zahtev optuženih za suspenziju suđenja ili za uvažavanje poslaničkog imuniteta.

Prošle nedelje je sud u Madridu dozvolio da bivš katalonski lider Katles Pudždemon, koji je u egzilu u Belgiji kako bi izbegao hapšenje, može da se kandiduje na izborima za Evropski parlament, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.