U trendu

Španija neće učestvovati u sukobu; Zelenski pokazao gde boravi od početka rata

MOSKVA/KIJEV – Španske trupe nikada neće učestvovati u sukobu u Ukrajini, poručila je danas ministarka odbrane te zemlje Margarita Robles.

„Španska vojska bi intervenisala samo ako bi došlo do napada na neku zemlju članicu NATO. Međutim, nikada, aloi baš nikada ni jedan odred bilo koje zemlje članice NATO, a Španija je jedna od njih, neće učestvovati u ratu u Ukrajini“, izjavila je Roblesova u intervjuu listu Vanguardia, prenosi RIA Novosti.

NEMAČKI MINISTAR odbrane Boris Pistorijus izjavio je danas da bi o Kini trebalo suditi na osnovu njenih postupaka u vezi sa ratom u Ukrajini, a ne na osnovu onoga šta zvanični Peking govori o tom sukobu.

Povodom kineskog predloga o prekidu vatre u Ukrajini, Pistorijus je izrazio skepticizam jer se često čuju izveštaji za koje je rekao da ne zna da li su tačni, da Kina možda planira da snabdeva Rusiju borbenim dronovima, preneo je Rojters.
Pistorijus je, u intervjuu za nemački javni servis Dojčlandfunk, naglasio da je na Kijevu da odluči kada i pod kojim uslovima će da započne pregovore sa Rusijom.

PREDSEDNIK RUSIJE Vladimir Putin izjavio je da se Moskva ne protivi učešću zemalja NATO u diskusiji o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START), ali da je „prosto smešno“ zamisliti američke vojnike u ruskim nuklearnim objektima.

„Pored svega ostalog, kada rade to što rade danas u Ukrajini, ja prosto ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima. To je prosto smešno“, naglasio je Putin u intervjuu za televiziju Rosija-1, prenosi Sputnjik.

RUSKI RATNI REPORTER Jevgenij Podubni objavio je danas na svom Telegram kanalu, pozivajući se na neimenovani izvor, da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio obavešten o ruskom taktičkom opkoljavanju Bahmuta, ali da je evakuacija ukrajinskih jedinica koje su ostale u gradu sada nemoguća.

Prema njegovim rečima, o situaciji u Bahmutu Zelenskog je izvestio glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, preneo je Sputnjik.

PREDSEDNIK UKRAJINE Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas da će Ukrajina vratiti Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine.

„Pre devet godina počela je ruska agresija na Krim. Povratkom Krima vratićemo mir. To je naša zemlja. Naš narod. Naša istorija“, napisao je Zelenski na svom Tviter nalogu.

On je takođe poručio da će svi delovi Ukrajine biti vraćeni „pod zastavu svoje zemlje“.

ALŽIR će ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu godinu dana nakon što je zatvorena zbog ruskog napada na Ukrajinu, objavila je danas alžirska državna televizija, pozivajući se na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova.

„Ta odluka spada u okvire očuvanja interesa alžirske države i interesa nacionalne zajednice u ovoj zemlji“, saopštilo je ministarstvo, navodeći da će Alžir u Kijevu predstavljati otpravnik poslova i da će odluka stupiti na snagu što je pre moguće, preneo je Rojters.

VLADA ŠVAJCARSKE je odustala od svoje tradicionalne neutralnosti i odlučila da podrži ukrajinske neonaciste, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Uprkos više od dva veka politike neutralnosti, Bern je nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini odbacio svoju tradicionalnu neutralnost i odlučio da podrži kijevski neonacistički režim“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

PREDSEDNIK UDRUŽENJA profesionalnih vojnika Nemačke, pukovnik Andre Vistner, izjavio je da bi bilo naivno verovati da će rat u Ukrajini biti završen ove godine i ocenio da bi Kijev bez pomoći SAD već odavno izgubio rat.

Vistner je za „Bild“ rekao da ruski predsednik Vladimir Putin za sada neće odstupiti od svojih ratnih ciljeva i da će nastaviti da pokušava da destabilizuje Evropu.

ŠEF DIPLOMATIJE Saudijske Arabije Fajsal bin Farhan al Saud je posle današnjeg sastanka u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim najavio da će njegova zemlja uputiti humanitarnu pomoć Ukrajini vrednu 410 miliona dolara.

„Saudijska Arabija će učiniti sve da ublaži patnje Ukrajinaca,“ rekao je Al Saud na konferenciji za novinare, prenosi TAŠ.

KOLIKO DALEKO će Rusija biti primorana da udaljava zapadnu pretnju od svojih granica zavisiće od toga kakvo će oružje biti isporučivano Ukrajini, predočio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„To će zavisiti od oružja koje bude isporučivano Kijevu“, rekao je Šojgu u programu Moskva. Kremlj. Putin na TV Rusija 1, preneo je Sputnjik.

PREDSEDNIK UKRAJINE Volodimir Zelenski pokazao je pred TV kamerama svoj privremeni životni prostor u kojem boravi od početka rata, objavio je na Tviteru savetnik za unutrašnjopolitička pitanja ukrajinskog predsednika Anton Geraščenko.

„Ovde živim“, rekao je Zelenski u razgovoru sa novinarom Dmitrom Komarovim emitovanim u petak na ukrajinskoj televiziji 1+1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.