U trendu

Španija: Nećemo moći da spasimo sve Avganistance

MADRID – Španija neće moći da spasi sve Avganistance koji su zajedno sa španskim trupama služili u Avganistanu zbog „dramatične“ situacije na terenu, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Prema njenim rečima, talibanski kontrolni punktovi i nasilje otežavaju ljudima da stignu do aerodroma u Kabulu kako bi se ukrcali na jedan od svakodnevnih španskih vojnih letova iz Avganistana, prenosi britanski list „Gardijan“.

„Evakuisaćemo što je moguće više ljudi, ali ima onih koji će ostati zbog razloga koji ne zavise od nas, već od trenutne situacije“, poručila je Robles za radio „Kadena Ser“.

„Čak i za one koji stignu do Kabula, pristup aerodromu je veoma komplikovan“, rekla je ona, opisujući situaciju kao „dramatičnu“ budući da agresija talibana eskalira.

NJeno upozorenje je usledilo nakon što je američki predsednik DŽo Bajden izjavio da će se Vašington držati prvobitnog roka, odnosno 31. avgusta, za povlačenje američkih snaga iz Avganistana.

Budući da se bliži istek tog roka, Robles kaže da španske trupe pokušavaju da pomognu Avganistancima „zaglavljenim“ ispred aerodroma u Kabulu.

„Do jutros je bilo nemoguće napustiti aerodrom u Kabulu. U poslednjih nekoliko sati, razmatra se jedna opcija jer je nasilje talibana vrlo intenzivno“, izjavila je Robles novinarima, ne navodeći dodatne detalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar