U trendu

Španija: Parlament odbio istragu o bivšem kralju

MADRID – Španski parlament odbio je danas, drugi put za dve godine, zahtev nekoliko partija da bude otvorena istraga poslovnih aktivnosti bivšeg kralja Huana Karlosa.

Partija Podemos, koja je članica vladajuće koalicije, zatražila je, zajedno sa drugim manjim levičarskim partijama, istragu povodom pisanja švajcarskog lista Tribun de Ženev.

List je prošle nedelje objavio da je Huan Karlos pre 12 godina, u vreme dok je bio kralj, primio od kralja Saudijske Arabije 100 miliona dolara, a kasnije dao 65 miliona dolara Korini cu Sajn-Vitgenštajn, poslovnoj ženi čije su bliske veze sa Huanom Karlosom dovele do njegove abdikacije 2014. godine,

List je naveo, pozivajući se na neimenovane izvore, da kancelarija švajcarskog tužioca istražuje poreklo bankovnog transfera za Cu Sajn-Vitgenštajn, za koji kaže da je došao preko fonda u Panami, prenosi Rojters.

Kraljeva kancelarija, tužilac u Ženevi i predstavinici Cu Sajn-Vitgenštajn odbili su da daju komentar.

Njen advokat Robin Ratmel saopštio je da je ona primila „netraženi poklon od Huana Karlosa za sebe i svog sina“.

Vladajući socijalisti premijera Pedra Sančesa usprotivili su se istrazi na osnovu toga što španski Ustav daje kralju imunitet, opisujući ga u pravnom smislu kao „nepovredivog“.

Parlament je odbacio predlog glasovima socijalista i krajnje desnih stranaka, Narodne partije i Voksa, nakon što je pravni tim ocenio da nije legitiman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar