U trendu

Španija: Vraćen avion iz Alžira

MADRID – Avion koji je leteo iz Alžira za grad Logronjo, na severu Španije, vratio se nazad nakon što su kontrolori leta saopštili da nema dozvolu za ulazak u vazdušni prostor te zemlje, saopštila je danas civilna vazduhoplovna kompanija Enaire.

Kontrolori leta postupali su prema uputstvima španske vojske, javlja Rojters.

U Logronju se već mesec dana u bolnici nalazi lider Narodnog fronta Polisario u Zapadnoj Sahari Brahim Gali, koji je izazvao krizu u odnosima Španije i Maroka.

Portparol Enaire naveo je da je avion leteo iz Alžira do Logronja, gde malim aerodromom upravlja španska kompanija Aena, pod kontrolom države.

Vrhovni sud u Španiji odbacio je ranije danas zahtev tužilaštva u vezi sa hapšenjem Galija i smatra da tužioci u slučaju ratnih zločina nisu pružili dokaze koji pokazuju njegovu odgovornost.

Organizacije za ljudska prava i pojedinci iz Zapadne Sahare optužuju Galija i druge vođe ovog pokreta za genocid, ubistva, terorizam, mučenje i nestanke, navodi se u sudskom dokumentu.

Galijev front Polisario, koji podržava Alžir, bori se za nezavisnost Zapadne Sahare, koja je bila španska kolonija do sredine 1970-ih, a koju od tada kontroliše Maroko i smatra je delom svoje teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar