U trendu

Španski premijer obećao da će zabraniti prostituciju

MADRID – Premijer Španije Pedro Sančez obavezao se danas da će ponovo zabraniti prostituciju u toj zemlji.

Obraćajući se svojim pristalicama na kraju trodnevnog kongresa Socijalističke partije u Valensiji, Sanćez je naglasio da prostitucija „porobljava“ žene.

U izveštaju BBC se podseća da je prostitucija u Španiji dekriminalizovana 1995. godine, a UN su 2016. godine procenile da seksualna industrija u toj zemlji ostvaruje prihode od 3,7 milijardi evra.

Istraživanje iz 2009. godine je pokazalo da je svaki treći muškarac u Španiji u nekom trenutku tokom života platio za seksualne usluge.

Medutim, drugi izvještaj objavljen 2009. godine sugeriše da bi ta brojka mogla biti i veća, dok se u studiji UN iz 2011. godine navodi da je Španija treći najveći centar prostitucije u svetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija u Španiji trenutno nije regulisana i nema kazni za one koji svojom voljom nude seksualne usluge sve dok se to ne dešava u javnom prostoru, međutim, podvođenje ili posredovanje između seksualne radnice i potencijalnog klijenta je nezakonito.

Od dekriminalizacije 1995. godine ova industrija je doživela procvat i procenjuje da danas oko 300.000 žena u Španiji rade kao prostitutke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar