U trendu

Spasovski pozvao građane da protestuju dostojanstveno

SKOPLJE – Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski osudio je i najavio najstrože kazne za organizatore i učesnike nasilnih protesta protiv francuskog predloga o bugarskom vetu i početku pregovora zvaničnog Skoplja o kandidatskom statusu za članstvo u EU.

U toku je operativna obrada i uviđaj za organizatore protesta, koji su sinoć izmakli kontroli, tokom kojih je povređeno 47 policajaca, privedeno je 11 osoba, od kojih su dve maloletne, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

„Svi dobro znamo ko stoji iza protesta i ko ih je pozvao. Nije to neka tajna“, kaže Spasovski, koji je jutros, zajedno sa rukovodstvom MUP-a i BJB, obišao hospitalizovane policajce koji su teško povređeni ispred zgrade Skupštine.

Spasovski kaže da policija ima saznanja da se sličan scenario sprema i za proteste najavljene za večeras. On kaže da grupa sprema i molotovljeve koktele namenjene vitalnim institucijama u zemlji, pozivajući ih da odustanu od svoje namere, jer policija neće dozvoliti da bilo koji život ili bilo koja institucija bude ugrožena.

„Najoštrije osuđujem nasilje na protestima. Napad na policajce, udar na institucije nije demokratija, već vandalizam i nasilje“, kaže Spasovski, ocenjujući da je to oblik organizovanog nasilja.

On je apelovao na građane da protestuju na dostojanstven i miran način i da ne dozvole da budu izmanipulisani, preneo je Dojče vele na makedonskom jeziku.

U jučerašnjim protestima protiv francuskog predloga oštećene su zgrade Ministarstva spoljnih poslova i parlamenta. Razbijeno je staklo na glavnim vratima Ministarstva spoljnih poslova, a vidljive su i ljuske od jaja, staklo i farba koje su demonstranti bacili na zgradu ovog ministarstva.

Na Skupštini su oštećeni prozori, a vidljivi su i predmeti koji su bačeni na pripadnike MUP-a i zgradu.

Jutros ispred parlamenta i ispred Ministarstva spoljnih poslova je mirno.

Tokom protesta polomljeno je 16 policijskih štitova, nekoliko zaštitnih policijskih šlemova i radio veza, a oštećena je policijska kuća ispred Skupštine i policijsko vozilo.

Nasilne proteste osudili su predsednik države Stevo Pendarovski, premijer Dimitar Kovačevski i predsednik parlamenta Taljat Džaferi, preneo je skopski portal Observer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar