U trendu

Špigl: Kineska kompanija u pregovorima sa Rusijom o prodaji dronova

BERLIN – Rusija je u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine 100 dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu, piše nemački magazin Špigl.

Prethodnih dana su SAD, Nemačka i još neke zapadnoevropske zemlje upozorile Kinu da ne prodaje oružje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da bi takav potez imao ozbiljne posledice.

Rojters navodi da se veruje da je Rusija, pogođena jakim zapadnim sankcijama, kupila oružje od Irana i Severne Koreje, uključujući i dronove, ali je Kina zasad stajala po strani.

Špigl navodi da je kineski proizvođač „Sijan bingo intelidžent avijejšn tehnolodži“ saopštio da je spreman da napravi 100 prototipova drona ZT-180, za koje nemački list kaže da mogu da ponesu od 35 do 50 kilograma bojevih glava.

„Rekao sam kineskim predstavnicima da se to ne može prihvatiti“, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za javni servis ZDF odgovarajući na pitanje o eventualnoj pomoći Kine Rusiji.

Dodaje se da je dron sličan iranskom „šahid-136“, kojim je, kako piše britanska novinska agencija, pokrenut veliki broj napada na Ukrajinu.

Nemački list takođe piše da je „Bingo“ imao planove da napravi fabriku dronova u Rusiji, gde bi moglo da se pravi mesečno do 100 bespilotnih letelica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.