U trendu

Špijunirana trećina malih i srednjih preduzeća u Nemačkoj

BERLIN – Jednu trećinu nemačkih malih i srednjih preduzeća špijunirale su strane države, konkurenti ili zaposleni, saopštio je danas ekspertski tim, u čijem su sastavu i predstavnici nemačke Federalne kancelarije za borbu protiv kriminala (BKA).

Nemački zvaničnici i direktori preduzeća zabrinuti su zbog industrijske špijunaže u najvećoj evropskoj privredi, a sajber eksperti upozoravaju da je Nemačka – sa svojom tehnološkom ekspertizom – posebno atraktivna meta za sajber napadače, među kojima su akteri i države, prenosi Rojters.

Špijunaža ne pogađa samo globalne igrače, navodi se u izveštaju koji su sačinili stručnjaci iz BKA, iz istraživačkih instituta, državne kancelarije Baden-Vrtemberga za krivične istrage i jedne policijske akademije.

„Rezultati naših istraživanja pokazuju da nijedna kompanija nije sigurna. Napadi mogu pogoditi sve sektore i kompanije svih veličina“, izjavila je Ester Bolhefer sa Fraunhofer Instituta za istraživanje sistema i inovacije.

Jedna petina nemačkih kompanija nije razvila nikakve strategije za otkrivanje ili sprečavanje napada i potpuno su nespremne za njih, navodi se u istraživanju.

Mala i srednja preduzeća, koja obezbeđuju najveći broj radnih mesta u Nemačkoj i čine „kičmu“ privrede, kako se dodaje, „razvijaju vrlo vredno i traženo stručno znanje koje izaziva interesovanje kod konkurenata ili drugih zemalja“.

„Pretnja dolazi kako iznutra, iz redova nezadovoljnih zaposlenih ili bivših zaposlenih, tako i spolja, na primer putem sajber-špijunaže“, zaključuje se u studiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.