U trendu

Spor napredak u sprovodjenju dogovora Beograda i Prištine

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da sporo napreduje sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine, posebno u pogledu Zajedice srpskih opština.

U redovnom tromesečnom izveštaju Savetu bezbednosti o radu Unmika, koji će večeras biti predstavljen, Ban je naveo da je sporom napretku delimično doprinela opozicija na Kosovu koja je ometala rad institucija, ali da su Beograd i Priština na visokom novu ponovili posvećenost potpunom sprovodjenju sporazuma i nastavku dijaloga.

Ban je izrazio zadovoljstvo posvećenošću predsednika i premijera Kosova procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine pod okriljem EU i punoj implementaciji sporazuma koji su već postignuti, posebno u pogledu uspostavljanja zajednice opština sa srpskom većinom.

„Ipak, primećujem sa zabrinutošću spor tempo sprovodjenja u prethodnih 12 meseci i nadam se da će pozitivni koraci preduzeti uz posredovanje EU naići na energetske napore za završenje preostalih koraka“, naveo je Ban u izveštaju za period od 16. januara do 15. aprila.

Generalni sekretar UN je naveo da je u prethodna tri meseca nastavljena napeta atmosfera na Kosovu koja je pratila i izborni proces i da su opozicione stranke bojkotovale i ometale inauguracionu ceremoniju. On je naveo da je nasilje u bilo kom obliku neprihvatljivo sredstvo za izražavanje političkih stavova.

Ban Ki Mun je pozdravio izbor novog kosovskog predsednika Hašima Tačija i odao priznanje bivšoj predsednici Atifete Jahjagi koja je „postavila primer potpuno angažovanog liderstva tokom prethodnih pet godina, posebno kao zastupnica integracije svih zajednica i sve većeg učešča žena u kosovskom društvu“.

On je izrazio nadu da će brzo biti završeno obrazovanje specijalnog veća i specijalnog tužilaštva za zločine OVK i ocenio da je to „važan korak u jačanju vladavine prava na Kosovu i istorijska prilika da zacele ožiljci iz sukoba“.

Ban Ki Mun je ocenio da treba još mnogo toga uraditi na Kosovu za promovisanje tolerancije i pomirenja medju zajednicama, kao i na obezbedjivanju zaštite manjinskih prava i za olakšanje povratka raseljenih.

Na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, učestvovaće ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, dok će Prištinu predstavljati ambasadorka Kosova u Vašingtonu Flora Čitaku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.