U trendu

Sporazum Grčke i Saudijske Arabije sledeće nedleje

ATINA – Očekuje se da će Grčka finalizirati sporazum sa Saudijskom Arabijom o raspoređivanju grčkog protivavionskog sistema Patriot naredne sedmice, saopštila su danas dva vladina zvaničnika u Atini.

Ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas i ministar odbrane Nikos Panajiotopulos trebalo bi da sledeće nedelje otputuju u Rijad na potpisivanje sporazuma, rekao je za Rojters jedan od zvaničnika koji su upoznati sa tim pitanjem.

Grčka će pozajmiti bateriju protivavionskog sistema Patriot američke proizvodnje kraljevini za zaštitu kritičnih energetskih objekata, rekao je drugi zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, navodi agencija.

Jemenski pokret Huti, koji se bori sa koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom koja se uključila u rat u Jemenu 2015. godine, pojačao je napade dronovima i raketama na saudijske ciljeve tokom poslednjih nedelja.

Sistem Patriot dizajniran je uglavnom za suzbijanje napada balističkih raketa na visokoj nadmorskoj visini, sa kojima je kraljevstvo često moralo da se suoči od intervencije u Jemenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.