U trendu

Sporost u obnovi Banije prelilo čašu strpljenja

ZAGREB – Poslanik i lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac komentarisao je sporost obnove Banije, gde stanovnici treću zimu dočekuju u kontejnerima posle zemljotresa koji je pogodio ovo područje i istakao da je sve to „veh prelilo čašu strpljenja“.

“Često razgovaramo o tome na koalicionim sastancima i naprosto je neverojatno da u toliko drugih stvari možemo tako puno, kao što su ulazak u Šengen i evrozonu i čitav niz drugih projekata koji se realiziraju, a da u ovom segmentu ne postižemo rezultate, to je nešto što se ne može ni prihvatiti ni uopšte razumeti“, rekao je Pupovac.

Sve je to, kaže, odavno prelilo čašu strpljenja i vladi, članovima koalicije, pogotovo nama iz SDS S-a.

„Sada se mora napraviti rez koji će osigurati da se promene počnu događati odmah i bez ikakvog čekanja. Gubi se vreme, gubi se novac i zapravo se uništava pretpostavka za revitalizaciju tog područja”, rekao je Pupovac.

To je, dodao je, stvar koju će napraviti premijer nakon konsultacija koje će provesti.

„Smene bez adekvatnih priprema i adekvatnog osmišljavanja i adekvatnog prepoznavanja toga što treba menjati neće doneti rezultate, ali neke smene će očito biti neizbežne. Koje će to doista biti, to treba da odluči sam premijer. Neka kadrovska jačanja takođe su neophodna“, naveo je Pupovac za zagrebačku N1 tv.

O ljudima koji bi treba da brinu o tome, Pupovac kaže da bi to trebalo da budu oni sa mnogo više imaginacije, posvećenosti i mnogo više smelosti da ulaze u aranžmane koji će osigurati da procesi dobijanja dokumentacije, kvalitetnih izvođača, procesi nadzora kako se stvari odvijaju, procesi dinamičnog plana obnove i koordiniranost budu potpuno jasno postavljeni i besprekorno kontrolisani.

„To je ovo što ovog trenutka nemamo. Imamo novac, imamo ljude, ali nismo unutar ovoga obezbedili kompontente”, rekao je Pupovac.

Dodao je da je sa premijerom na poslednjem koalicionom sastanku razgovarano i konstatovano da je to moralno nedopustivo i da “niko više ne može imati strpljenja za tu vrstu moralnog opterećenja koju svatko od nas ko je deo vladajuće koalicije i vlade trpi zbog toga što ljudi koji imaju poveren taj posao nisu u stanju da obezbede da taj posao bude obavljen u vremenu u kojem svi to očekujemo“.

Na pitanje znači li to da će biti više ostavki, Pupovac je odgovorio:

“Oni koji nisu bili u stanju da pronađu način nakon dve godine kako treba sprovesti obnovu, za njih treba naći druga rešenja. Ministarstvo koje vodi Paladina u kratkom razdoblju je neke stvari doveo u bolje stanje nego ranije, ali nikakve koordinacije među tri tela nema, nikakve efikasne komunikacije nema“.

Prema njegovim rečima, nije važno da li ćemo pronađeni žrtveno janje, nego obnovu treba ustrojiti da istinski dobije karakter državne obnve.

„Jer ona to sad nije. Možemo imati Janka ili Marka na čelu Ministarstva, možemo imati Janka ili Marka na čelu Ureda, ali ako neće imati karakter državne obnove koja se upravlja iz jednog mesta koje zna što se događa u svakom trenutku mi nećemo postići smenama ništa”.

Ako, kaže, hoćemo da pronađemo adekvatne izvođače i biti otvoreni da dođu oni koji stvarno mogu obaviti posao, bilo da su iz Hrvatske ili susedstva, takođe nećemo moći obaviti posao kako trebamo.

„Već sada obnovu treba pratiti obnova komunalne infrastrukture, da se već sada počne graditi vizija za to kakav će se život tamo urediti, a ne samo obnovuti kuće. Po našem mišljenju to isto mora biti sastav državne obnove. Bilo bi izuzetno važno da država svim tim ljudima omogući aktivnom ekonomskom politikom da se tamo život počne obnavljati”, rekao je Pupovac.

Podsetio je da je Srpsko nacionalno vijeće pokrenulo svoju inicijativu – Banija je naša kuća.

“Projektom smo najpre stavili fokus na kontejnere i osigurali s pravoslavnom crkvom 175 kontejnera koji su podeljeni ljudima koji nisu imali nikakav smeštaj. Nakon toga fokusirali smo se na donacije za nove kuće. Tu je najznačajnija donacija za 10 kuća, od kojih su neke završene ili u postupku gradnje, a za jednu se osigurava dokumentacija. To se čini poslednjih nekoliko meseci. Posao bi trebalo da bude završen do februara. A završeno i useljeno je šest kuća”, zaključio je Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.