U trendu

Spreceni u pokusaju da zalepe ruke za Boticelijevu Primaveru

FIRENCA – Klimatski aktivisti pokušali su da zalepe ruke za remek delo italijanskog renesansnog slikara Sandra Botičelija „Primavera“, poznato i kao „Alegorija proleća“, kako bi ukazali na značaj klimatskih promena, ali su ih zaustavili čuvari u galeriji Ufici u Firenci.

Kako se vidi na snimku koji je objavio Bi-Bi-Si, dvoje aktivista grupe „Poslednja generacija“ već je položilo po jedan dlan na sliku, kada je intervenisao član osoblja i oborio ih na pod, nakon čega ih je odvukao od slike.

Zahvaljujući zaštitnom sloju stakla, nije pričinjena nikakva šteta na Botičelijevom remek delu.

To je poslednji u nizu akcija građanske neposlušnosti koje je grupa „Poslednja generacija“ izvela kako bi ukazala na ozbiljnost klimatske krize i zatražila akciju, navodi agencija Ansa.

Aktivisti su držali i transparent sa natpisom „Poslednja generacija, bez gasa i bez uglja“.

Iz grupe „Poslednja generacija“ naveli su da su se konsultovali sa stručnjacima za restauraciju umetničkih dela kako bi našli način da zalepe ruke za sliku, a da je ne oštete, prenosi Gardijan.

„Na isti način na koji čuvamo naše umetničko nasleđe, trebalo bi da budemo posvećeni brizi i zaštiti planete, koju delimo sa ostatkom sveta“, navela je grupa u saopštenju na svom sajtu.

„Poslednja generacija“ jedna je od niza grupa aktivista širom Evrope, Kanade i Australije, koje su inspirisane delovanjem pokreta „Izolujte Britaniju“, čiji su protesti u Londonu i na jugoistoku Engleske podstakli razgovore na nacionalnom nivou o klimatskim promenama.

Čini se da su „Poslednju generaciju“ inspirisali i aktivisti pokreta „Zaustavite naftu“, koji se koriste demonstrativnom taktikom lepljenja ruku za umetničke slike u galerijama kako bi upozorili na ugroženost prirode i najčešće biraju dela koja veličaju njene lepote.

Početkom jula dvoje aktivista za borbu protiv fosilnih goriva zalepilo je ruke za okvir slike Vinsenta van Goga „Drvo breskve u cvatu“ u galeriji u Londonu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.