U trendu

Sprema li se Rusija za nuklearni rat? (video)

Iako SAD i Rusija zajedno rade na rešenju nuklearnog pitanja – da svaka zemlja poseduje što manje nuklearnih bojevih glava, rusko povećanje proizvodnje raketa ipak govori da se svet priprema za novi sukob.

Kao još jedan znak napetih odnosa Rusije i SAD-a, američke obaveštajne službe izjavile su da je Putin započeo sa gradnjom novih podzemnih bunkera otpornih na nuklearne udare, prenose američki mediji. Citirajući američke službenike objavili su da Rusija gradi nekoliko podzemnih bunkera širom zemlje.

„Rusija se sprema za veliki nuklearni rat koji želi sama da započne“, izjavio je Mark Šnajder, bivši službenik Pentagona. Dodao je da se SAD ne priprema za veliki rat, a kamoli za nuklearni rat.

Rusija je gradila nekoliko sličnih bunkera tokom i nakon Hladnog rata – u Moskvi i na Uralu. Njihova nova nuklearna obrambena strategija košta zemlju milijarde, a još nije jasno dolazi li deo tih novaca od američke pomoći. Vojni stručnjaci tvrde da SAD može da odgovori na ove pretnje razvijanjem snažnih penetrirajućih nuklearnih oružja koja mogu da dosegnu dubine novoizgrađenih bunkera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)