U trendu

Srbi u Austriji proslavljaju Božić

BEČ – Srpski pravoslavnici vernici proslavljaju danas širom Austrije najradosniji hrišćanski praznik, Božić, tradicionalno odlaskom na praznične liturgije koje su služene u hramovima Srpske pravoslavne crkve.

Više hiljada vernika prošlo je sinoć na Badnje veče kroz bečke hramove Sveti Sava, Vaskrsenje Hristovo i Rođenje presvete Bogorodice.

Bečki hramovi bili su puni vernika, a ulice u kojima se nalaze bile su zatvarane za saobraćaj, pošto je tokom celog Badnjeg dana vladala velika gužva vernika.

Hram Vaskrsenja Hristovog bio je pretesan za sve vernike koji su želeli da prisustvuju večernjoj liturgiji, tako da se i ispred crkve formirao ogroman red vernika, koji su čekali da uđu u hram.

Ispred hrama organizovana je i božićna pijaca, na kojoj su prodavani lepo dekorisani badnjaci. Vernicima su podeljeni osvećeni badnjaci, a deci božićni paketići

Nakon ponoćnje liturgije, sveštenici su pročitali vernicima božićnu poslanicu patrijarha Irineja.

Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove, i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera, a za božićnu trpezu pozvani su i prijatelji Austrijanci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.