U trendu

Srbija i RS će slaviti zajedničke praznike

ISTOČNO SARAJEVO – Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministri rada i boračko-invalidske zaštite, te zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Duško Milunović i Aleno Šeranić, saglasili su se danas u Istočnom Sarajevu da Srbija i RS treba ubuduće zajednički da obeležavaju godišnjice „Nevesinjske puške“ i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

„Nevesinjska puška“ se obeležava u znak sećanja na 1875. godinu, kada je došlo do prve veće borbe između srpskih ustanika i turske vojske, a Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se obeležava 15. septembra kao sećanje na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front.

Ideja o zajedničkom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, a prvi put je bio obeležen 15. septembra te godine.

Ministarka Kisić Tepavčević i ministar Alen Šeranić saglasili su se o potrebi preduzimanja konkretnih koraka u cilju unapređenja saradnje u oblasti socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je izjavila da će Ministarstvo u narednom periodu pružiti tehničku i stručnu podršku u cilju osnivanja Zavoda za socijalnu zaštitu Republike Srpske.

Ministri Kisić Tepavčević i Šeranić su razgovarali i o pojednostavljenju procedura u obezbeđivanju socijalne zaštite građana Srbije u Republici Srpskoj i obrnuto, kada se nađu u situaciji potrebe za socijalnom zaštitom, kao i o mogućnosti potpisivanja posebnog ugovora kojim bi se ta oblast regulisala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar