U trendu

Srbija za jačanje svih vidova saradnje sa Poljskom

VARŠAVA – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Poljskoj, razgovarao je u Varšavi sa državnim sekretarom i šefom Biroa za međunarodnu politiku u Kabinetu predsednika Poljske Kšidstofom Ščerskim.
Selaković je u razgovoru ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Poljske veoma dobri i da dve zemlje povezuje prijateljstvo i tradicija u negovanju diplomatske saradnje koja datira još od 1919. godine.

U saopštenju se navodi da je Selaković preneo sagovorniku da je Srbija opredeljena za jačanje svih vidova saradnje sa Poljskom, naročito političkog dijaloga i naglasio da predsednik Andžej Duda ima otvoren poziv da poseti našu zemlju.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija želi da intenzivira ekonomske odnose i trgovinsku razmenu sa Poljskom, i pozvao je poljske investitore da pojačaju prisustvo na srpskom tržištu.

Ministar je zahvalio na kontinuiranoj podršči Poljske evropskim integracijama Srbije, istakavši da je za Srbiju pristupanje EU primarno strateško opredeljenje.

Selaković je govorio i o značaju Višegradske grupe (V4), ističući da naša zemlja prepoznaje bliskost sa državama članicama V4 i potvrdio opredeljenje da sarađujemo, kako bilateralno sa državama članicama, tako i u ovom formatu.

Ministar je zahvalio na podršci V4 procesu pridruživanja Srbije i celog zapadnog Balkana EU.

Istakao je da regionalni formati podstiču saradnju i da je Srbija spremna da sa V4 učestvuje kroz redovne godišnje sastanke u različitim formatima, poput predstojećeg u Poznanju krajem juna.

Selaković je podvukao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja ka unapređenju dobrosusedske saradnje.

Ministar je upoznao sagovornika sa procesom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, čiji je EU garant, kao i sa sprovođenjem preuzetih obaveza obe strane.
Naglasio da Srbija dijalogu pristupa u dobroj veri, ali i da je ključan kompromisan dogovor koji bi održiv.

Selaković je ranije danas razgovarao i sa predsednicom Sejma, donjeg doma poljskog parlamenta Elžbjetom Vitek, a imao je odvojeni sastanak i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Sejma Marekom Kuhćinjskim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.