U trendu

Šri Lanka: Crkva protestuje zbog vladine istrage

KOLOMBO – Hrišćanska zajednica Šri Lanke istakla je danas crne zastave po crkvama i kućama kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog vladine istrage o bombaškim napadima na Uskrs 2019. godine, u kojima je poginulo 269 osoba.

Više velikih crnih zastava vijorilo se danas ispred crkve Svetog Antonija u Kolombu, koja je bila meta napada 2019., i na drugim mestima, a u nekim područjima muslimanski stanovnici istakli su takođe crne zastave u znak solidarnosti, prenosi AP.

Prošle nedelje podignute su optužnice protiv 25 osoba u vezi sa ovim bombaškim napadima, a one su podnete na osnovu Zakona o borbi protiv terorizma i uključuju zaveru radi ubistva, podržavanje i pomoć u izvršenju krivičnog dela, posedovanje oružja i pokušaj ubistva.

Katolička crkva u zemlji je poručila da se radi o manje važnim pojedincima i optužila je vladu da još uvek ne preduzima korake kako bi identifikovala ključne zaverenike ovog terorističkog napada.

Takođe, crkva je zatražila da se ispitaju navodi da su pripadnici obaveštajne službe znali za pripreme ovog napada i da su se sastajali sa napadačima.

Za šest skoro simultanih napada bombaša samoubica 21. aprila 2019. godine optužene su dve lokalne muslimanske grupe koje podržavaju Islamsku državu.

Na meti napada bile su tri crkve i tri hotela, dok je napadač koji je ušao u četvrti kasnije izvršio samoubistvo detoniranjem bombe na drugoj lokaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.