U trendu

Šri Lanka: Sedam uhapšenih, 207 poginulih, 450 ranjenih

KOLOMBO – Uhapšeno je sedam osoba osumnjičenih za umešanost u seriji gotovo istovremenih eksplozija na osam lokacija u Šri Lanki u kojima je, po poslednjim podacima, poginulo 207 ljudi, a ranjeno više stotina.

Iza napada bi mogla stajati lokalna radikalna islamska organizacija.

Ministar odbrane Šri Lanke rekao je da je uhapšeno sedam osumnjičenih.

Mnogi svetski mediji preneli su, pozivajući se na informacije AFP, da su vlasti pre deset dana dobile informaciju da se napad može očekivati.

Strana obaveštajna agencija izvestila je da Nešnal Tautit Džamat (National Thowheeth Jama’ath) priprema napade bombaša samoubica na posećene crkve i na diplomatsko predstavništvo Indije u Kolombu. NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pažnju prošle godine kad je vandalizovala budističke kipove.

Prvih šest eksplozija desilo se gotovo istovremeno u nedelju ujutro. Napadnuta su tri luksuzna hotela i jedna crkva u glavnom gradu, Kolombu, dok su još dve crkve bile ciljane u drugim delovima zemlje za vreme uskršnje službe, saopštila je policija Šri Lanke.

Nekoliko sati kasnije, najmanje dvoje ljudi poginulo je u sedmoj eksploziji koja se desila u blizini hotela u Dehavaliju, južno od Kolomba, a nekoliko trenutaka nakon toga eksplodirala je još jedna bomba u severnom kvartu glavnog grada, ubivši troje, saopštila je policija.

Prema policiji, osmi napad je bio samoubilački bombaški napad.

Anonimni izvor rekao je da je bombaš samoubica detonirao svoj eksploziv kada su policajci ušli u kuću u severnom predgrađu glavnog grada Kolomba kako bi izvršili pretragu. U eksploziji su ubijena tri policajca, prenosi The Times of Israel.

Dve turističke agencije su potvrdile da su se eksplozije dogodile u hotelima u Kolombu. Lokalna TV prikazala je oštećenja na hotelima Sinamon Grand, Šangri-La i Kingsberi.

Izvori u policiji su naveli da se jedna od eksplozija dogodila u crkvi Svetog Antonija u prestonici, kao i da je u mahom katoličkom gradu Negombo pogođena crkva Svetog Sebastijana, prenosi Rojters.

Ta crkva je na svojoj Fejsbuk stranici postavila fotografije razaranja u unutrašnjosti zdanja i zatražila pomoć javnosti.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Ministar spoljnih poslova Šri Lanke izjavio je da među poginulima ima najmanje 27 stranih državljana, kao i da su dva policajca izgubila život u operaciji hvatanja osumnjičenih za napade.
Kineske državne novine Pipls Dejli (People’s Daily) prenele su da je među poginulima i jedan kineski državljanin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.