U trendu

Šri Lanka suočena sa ekološkom katastrofom

KOLOMBO – Vlasti Šri Lanke preduzimaju sve mere da se „uhvate u koštac“ sa potencijalnom ekološkom katastrofom, pošto u vodama Kolomba tone teretni brod pun hemikalija, koji je oštećen u požaru.

Singapurski brod MV X-Pres s Pearl, koji je prevozio 1.486 kontejnera, uključujući i 25 tona azotne kiseline, kao i ostale hemikalije i kozmetiku, počeo je da tone u sredu, dan nakon što su vlasti ugasile požar koji je besneo 12 dana, prenosi agencija AP.

Teretnjak se usidrio u blizini zapadne obale Šri Lanke kada je požar izbio 20. maja.

Napori da se brod odvuče u dublje vode i dalje od luke u Kolombu nisu uspeli nakon što je krma broda potopljena, nakon čega je dotakla morsko dno.

Brodski operater „X-Pres s Feeders“ je saopštio da je vatra uništila veći deo brodskog tereta, ali da postoji bojazan da bi preostale hemikalije, kao i stotine tona nafte iz rezervoara za gorivo, mogli da iscure u more.

Takva katastrofa mogla bi uništiti morski život i zagaditi plaže Šri Lanke.

Katastrofa je već prouzrokovala da ostaci, odnosno nekoliko tona plastičnih peleta od kojih se prave plastičcne kese, preplave okolne plaže i ribolovna područja, prisiljavajući vladu da zabrani ribolov duž obale duge 80 kilometara.

Portparol mornarice Šri Lanke Indika de Silva rekao je da se mornarica i obalska straža, uz pomoć susedne Indije, pripremaju za mogućnost izlivanja nafte ili neko drugo zagađenje. Indija je do sada poslala tri broda u pomoć.

Upravnik luke Kolombo Nirmal Silva je izjavio da je na brodu bilo oko 300 tona nafte i da stručnjaci veruju da je nafta izgorela u požaru.

„Ali moramo sagledati najgori scenario i reći da nismo 100 posto sigurni da tamo nema nafte. Postoji mogućnost da je ima“, rekao je Silva, dodajući da do sada nije bilo izlivanja nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.