U trendu

Šta je organizacija ISIS-K koja preti talibanima i Zapadu?

KABUL – Zapadne zemlje upozorile su da postoji mogućnost od napada na aerodrom u Kabulu, koji bi, kako tvrde, mogla da izvede teroristička organizacija poznata kao Islamska država Korasan ili ISIS-K.

„Svaki dan na terenu je još jedan dan kada znamo da ISIS-K želi da izvrši napad na aerodrom u Kabulu, i napadne nas i savezničke snage i nedužne civile“, izjavio je ove nedelje američki predsednik DŽo Bajden, a prenosi kanadska nacionalna televizija CBC.

ISIS Korasan je zapravo ogranak terorističke grupe koja se prvi put pojavila u Siriji i Iraku, prenosi CNN.

Dok frankcije unutar te grupe dele zajedničku ideologiju i taktiku, njihovo jedinstvo u pogledu organizacije, komandovanja i kontrole, nikada nije u potpunosti uspostavljeno.

ISIS-K se pojavio oko 2015. godine, a smatra se da bi mogao imati do 2.200 boraca, mada bi ova brojka mogla biti i veća s obzirom na bezbednosni vakuum koji je nastao usled odlaska stranih vojnih trupa, prenosi “Skaj njuz”.

Borci ove terorističke organizacije se uglavnom nalaze u avganistanskim provincijama Kunar i Nangarhar, i odgovorni su za neke od najgorih pokolja u Avganistanu.

U jednom od njihovih napada u porodilištu u Kabulu prošle godine poginule su 24 osobe, uključujući majke i novorođenčad.

“Grupa nosi nekoliko imena ISIS-K, IS-K, ISKP, a pretpostavlja se da je u Avganistanu najverovatnije od novembra 2014. godine, kada su džihadisti u Avganistanu i Pakistanu obećali vernost ključnoj grupi ISIS”, izjavila je Riza Kumar, istraživacki analitičar njujorške organizacije “Counter Ektremism Project”, koja vodi opsežno istraživanje baza podataka o ekstremističkim grupama.

ISIS-K je zvanično prihvatila ključna grupa ISIS u januaru 2015. godine.

ISIS-K je dobio ime po istorijskoj regiji koja je pokrivala veći deo današnjeg Avganistana i delove Centralne Azije.

“Ovaj pokret su formirali nezadovoljni komandanti pakistanskih talibana, a pridružilo mu se i nekoliko niže rangiranih avganistanskih talibanskih komandanata i avganistanskih džihadistickih ideologa”, rekao je Abdul Sajed, nezavisni istraživač džihadizma.

Organizacija ISIS-K želi da uspostavi kalifat koji počinje u južnoj i centralnoj Aziji, u skladu sa šerijatskim zakonom, a koji će se širiti kako se muslimani iz čitavog regiona i sveta budu pridruživali.

Grupa je godinama obavljala terorističke napade, a na njenom udaru su prvenstveno bili Hazari, manjinska šitska grupa, koja je bila izložena nasilju i od strane talibana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.