U trendu

Štab: Najbolje kod kuće za praznike, a čestitke telefonom

ZAGREB – Zbog pogoršane epidemiološe situacije u Hrvatskoj od sutra stupaju na snagu nove mere za rad prodavnica i trgovačkih centara, od ponedeljka srednje škole prelaze na onlajn nastavu, a preporuke za ponašanje tokom predstojećih praznika biće saopštene narednih dana.

Direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je ocenjujući trenutnu epidemiološku situaciju na konferenciji za novinare rekao da najnoviji podaciji ukazuju da su brojevi novozaraženih i dalje visoki.

Četrnaestodnevna stopa novozaraženih u Hrvatskoj na 100.000 stanovnika je 1.183, rekao je Capak.

Sa ovom incidencom Hrvatska je na drugom mestu iza Luksemburga, rekao je i dodao da je po mortalitetu Hrvatska 16. u EU sa stopom od 580,7 na milion stanovnika.

O ponašanju građana tokom predstojećih božićnjih i novogodišnjih praznika je govorio šef Nacionalnog štaba Dragan Božinovi i najavio preporuke.

Božinović je rekao da će Štab izaci sa posebnim preprkama za praznike, ali je dodao da već sada može da kaže da se građani uzdrže od kontakata i druženja van svojih kuća.

„Najiskrenija želja za sreću i zdravlje i za Božić i Novu godinu je ne ići u posete i poželeti svima koji su nam dragi sreću telefonom, video porukom.. To je najbolji način pokazati nekome da vam je stalo“, rekao je Božinović i dodao da će o tome razgovarati i sa predstavnicima Crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.