U trendu

Štajeh pozvao Kongres da prizna palestinsku državu

RAMALA – Palestinski premijer Muhamed Štajeh pozvao je danas američki Kongres da prizna palestinsku državu i da SAD ponovno otvore konzulat u Jerusalimu, javlja Anadolija.

U saopštenju iz Kancelarije za medije navedeno je da se Štajeh u Ramali sastao s američkim parlamentarnom delegacijom, na čelu sa senatorom Benom Kardinom.

Pozivajući na sastanku Kongres da prizna palestinsku državu, on je zatražio i da se promene zakoni i propisi koji ciljaju na palestinsku vlast i povezuju Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) s terorizmom.

„Kako možemo da nastavimo da govorimo o rešenju dve države kada je na palestinskoj zemlji 720.000 doseljenika, dok su programi naseljavanja u toku, a 62 odsto palestinske zemlje je pod direktnom izraelskom kontrolom“, rekao je Štajeh.

On je, takođe, naveo i da bi američka administracija trebalo da ispuni obećanja koja je dala tokom predizborne kampanje, posebno „ponovno otvaranje američkog konzulata u Al-Kudsu (Jerusalimu) i očuvanje statusa kvo u Al-Kudsu“.

Bivši američki predsednik Donald Tramp zatvorio je generalni konzulat istočnom Jerusalimu 4. marta 2019. godine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je tokom sastanka s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali, u maju ove godine, da će konzulat koji brine o odnosima Vašingtona s Palestinskom teritorijom, biti opet otvoren.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar