U trendu

Strah u Australiji: Nepismene izbeglice će nam oduzeti poslove

Australijski ministar za imigraciju u središte je svoje izborne kampanje 2016. stavio sigurnost granica i imigraciju, upozoravajući da bi smeštaj nepismenih izbeglica ugrozilo sastav socijalne sigurnosti i oduzelo poslove Australijancima.

„Neće znati da broje niti da pišu na sopstvenom jeziku a kamoli na engleskom. Ti ljudi će oduzimati poslove našim građanima, u to nema sumnje“, rekao je ministar Piter Daton, upitan o predloženom povećanju humanitarne kvote prijema.

„Puno njih biće nezaposleno, čekaće u redovima za nezaposlene pa će predstavljati veliki trošak, nema smisla ulepšavati činjenice“, rekao je Duton u intervjuu.

Sigurnost granica i imigracija vruće su političke teme u Australiji. Ta zemlja odlučila je da tražitelje azila šalje u prihvatne centre na ostrva u Tihom okeanu gde više nemaju mogućnost podnošenja zahteva za azilom.

UN je u više navrata kritikovao takvu useljeničku politiku gde se migranti nalaze u logorima. U poslednja dva meseca dvoje tražilaca azila na ostrvu Nauru zapalilo se a jedna od njih, Iranka je i umrla.

Broj izbeglica koji pokušavaju da stignu do Australije mali je u odnosu na one koji se slivaju u Evropu. Vlada je prošle godine obećala da će primiti 12.000 izbeglica iz Sirije, uz 13.750 njih u okviru godišnje kvote, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.