U trendu

Štrahe, na Ibici, i o Srbiji

BEČ – Hajnc Kristijan Štrahe, koji je juče, pod pritiskom afere u vezi video snimaka večere sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera na Ibici pre dve godine, bio prinuđen da podnese ostavku na funkciju vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije (FPO), pominjao je te večeri i Srbiju.

U razgovoru, u kojem je sagovornici nudio državne i druge poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci, Štrahe je, prema pisanju nemačkog magazina „Špigel“ i „Ziđojče cajtunga“, pominjao i Srbiju, rekavši da je to „fantastična zemlja“, ali da ne bi savetovao da se tamo ulaže, kao ni u Hrvatsku.

Srbiju, kako je rekao, treba izbegavati, jer su tamo nekim njegovim prijateljima firme „izvučene ispod g…ce““, objasnio je on.

„Hrvatska je sr. . e, obično sr. . e“, rekao je Štrahe i savetovao rusku sagovornicu da investira na istok, posebno u zemljama Višegradske grupe, preneo je Blic.

Inače, Štrahe je važio za velikog prijatelja Srbije, RS i Srba, stalno je govorio protiv nezavisnosti Kosova i Metohije, i zalagao se za pravo na samoopredljenje Srba u Bosni i Hercegovini, te je i Austrijancima srpskog porekla omogućio i političko angažovanje u svojoj stranci.

Samo par dana pred “pad” on je primio predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika nastavljajući da neguje sa njim odličnu saradnju.

Razgovorima na Ibici, koji su Štrahea koštali političke karijere, prisustvovao je i Johan Gudenus, dotadašnji potpredsednik i šef poslaničkog kluba, koji je, takođe, posebno vezan za Srbe, jer mu je i supruga Tajana, koja je, isto tako bila te večeri na druženju koje je trajalo sedam sati, srpskog porekla.

I Gudenus je zbog ove afere podneo ostavku na sve funkcije.

Štrahea I Gudenusa sada čeka, najverovatnije, I pravni epilog ovih snimaka koji su lansirani iz Nemačke, samo nedelju dana pred izbore za Evropski parlament.

Usled ove afere austrijski kancelar Sebastijan Kurc raskinuo je koaliciju sa FPO I najavio prevremene parlamentarne izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.