U trendu

Štrahe podneo prijavu protiv nemačkih medija

BEČ – Doskorašnji austrijski vicekancelar i bivši lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe podneo je krivičnu prijavu protiv nemačkog magazina „Špigl“ i dnevnika „Zidojče cajtung“ u vezi s takozvanom „Aferom Ibica“, koja je dovela do njegovo političkog pada i pada vlade.

Ova dva nemačka lista objavili su video snimke snimljene pre dve godine na Ibici, zbog kojih je Štrahe bio prinuđen da podnese ostavke na sve političke funkcije.

Na video snimcima Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku pomoć njegovoj stranci, i još joj daje savete kako da zaobiđe finansijske kontrolne vlasti Austrije.

Usled objavljivanja snimaka, nedelju dana pred izbore za Evropski parlament, Štrahe je podneo ostavku na sve političke funkcije, a tadašnji kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koaliciju sa FPO, što je dovelo do krize vlasti i raspisivanja prevremenih izbora.

Štraheov advokat podneo je krivične prijave protiv svih osoba koje su učestvovale i koje su odgovorne za snimanje, širenje i objavu video materijala.

U Beču, njegov advokat je već podneo krivične prijave protiv više lica, među kojima su jedan detektiv, kao i bosanska studentkinja koja se lažno predstavljala kao nećaka ruskog milijardera.

U Nemačkoj prijave su podnete državnom tužilaštvu u Minhenu i Hamburgu, gde se nalaze sedišta „Špigla“ i „Ziđojče cajtunga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.