Štrajk glađu u logoru u Češkoj, nekoliko izbeglica nanelo sebi povrede

Uz štrajk gladju u centru za pritvor imigranata koji čekaju na deporataciju, u Drahonjicama u zapadnoj Češkoj, trojica izbeglica su predvedče naneli sebi povrede u znak protesta što ih češke vlasti drže mesecima u pritvoru i u strahu da će ih deportovati u domovinu, saopštila je češka Policija za strance.

Štrajk glađu započelo je sinoć 40 mahom Iračana pošto je u utorak jedna veća grupa deportovana ali ne u domovinu, kako se proneo glas medju pritvorenim imigrantima, već u Austriju odakle su ušli u Češku.

Iako su zaposleni u centru objasnili da nema osnova za bojazni da će Češka nekoga deportovati u Irak, štrajk gladju je grupa nastavila i nisu se danas pojavili ni na doručku ni ručku a predveče se dvojica imigranata nanela sebi povrede.

„U Drahonjicama je popodne situacija bila dramatična. Dvojica izbeglica su sebi isekla ruke a treći je napao obezbedjenje u centru. Kada su ga čuvari odvodili udario je glavom u staklo na vratima i razbio sebi glavu. Jedan od povredjenih prebačen je u bolnicu u Žatecu. Sada je u centru mir“, kazala je večeras češkoj agenciji ČTK portparol Policije za strance  Kateržina Rendlova.

Petra Damsova iz ekipe volontera koji pomažu izbeglicama u tom novom centru u kome je smešteno preko 100 muškaraca bez porodica koji čekaju na odluku o deportaciji kazala je za češke medije da su policajci nastojeći da smire protest čak vezivali izbeglice za krevete.

„Tenzije među izbeglicama rastu. Kažu da će radije izvršiti samoubistvo. Policija je intervenisala brutalno, izbeglice je vezivala za krevete“, kazala je Damsova.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec rekao je danas da štrajkom gladju izbeglice pritvorene u Drahonjicama neće iznuditi ništa a dodao je da je trenutno prioritet Češke da počne vraćanje izbeglica u one evropske zemlje iz kojih su u Češku došli.

Drahonjice je novi centar zatvorenog tipa za imigrante koji nelegalno ulaze u Češku a objekt nekadašnjeg zatvora renoviran je tako da ni nevladine organizacije ni ministar pravde Robert Pelikan koji kritikuje oštro neke druge logore za izbeglice u Češkoj na ovaj objekt kapaciteta 240 ljudi nemaju zamerki.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.