U trendu

Strankama za otcepljenje od Španije apsolutna većina

Skoro potpuni zvanični rezultati parlamentarnih izbora u Kataloniji, pokazuju da su stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije osvojile apsolutnu većinu u regionalnoj skupštini.

Najveća secesionistička grupa „Zajedno za DA“ (Hunts pel si), osvojila je 62 mesta u parlamentu bogatog španskog severoistočnog regiona, dok je manja levičarska partija Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP) osvojila 10, što im daje apsolutnu većinu u parlamentu od 135 mesta, prenela je agencija AFP.

To su rezultati na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

„Katalonci su glasali za nezavisnost“, rekao je vršilac dužnosti regionalne vlade Artur Mas pristalicama.

„Pobedili smo“, rekao je Mas pristalicama na skupu u Barseloni.

Obe te secesinističke partije saopštile su ranije da će unulateralno proglasiti nezavisnost od Španije u narednih 18 meseci, čemu se protivi centralna vlada u Madridu navodeći da to ne dozvoljava Ustav Španije.

Šef španskog baskijog okruga, premijer te oblasti Inigo Urulu, rekao je da on želi da održi „zakonske konsultacije“ o budućnosti regiona, s obzirom na to kako su danas Katalonci glasali.

„Verujem u mogućnost održavanja zakonskih konsultacija“ o budućnosti regiona, rekao je Urkulu.

„Potreban nam je politički status za Euskadi (Baskiju)“, rekao je on.

„Mi smo nacija, mi smo Baskijci, mi smo građani Evrope, sa slobodama i istorijskim pravima, mi imamo jezik, kulturu“, rekao je on.

Kako je pokazalo ranije istraživanje, sprovedeno posle zatvaranja birališta na parlamentarnim izborima u Kataloniji, najverovatnije će većinu poslaničkih mesta u regionalnom parlamentu osvojiti stranke koje se zalažu za nezavisnost od Španije, ali se za sada ne zna da li će one, ako se udruže, uspeti da sprovedu plan otcepljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar