Subotnja sednica britanskog parlamenta prvi put posle 37 god

LONDON – Britanski parlament odlučio je, što je retkost, da održi sednicu u subotnjem terminu, kako bi se izjasnio o dogovoru o Bregzitu s Evropskom unijom.

To će biti prvo subotnje zasedanje britanskog parlamenta od 1982. godine, kada je u toku bio Foklandski rat protiv Argentine, prenosi AP.

Agencija navodi da će novi dogovor koji je premijer Boris Džonskon postigao sa Briselom naići verovatno na čvrst otpor u Parlamentu.

Ukoliko novi sporazum sa Briselom ne bude izglasan, od Džonsona će se tražiti da obezbedi odlaganje Bregzita.
Poslanici su se složili s podnošenjem amandmani na novi plan.
Lideri EU odobrili su danas revidirani sporazum o Bregzitu, koji bi trebalo da stupi na snagu 1. novembra.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je nakon usvajanja zaključaka EU lidera o revidiranom sporazumu ocenio da je postignut sporazum koji će omogućiti da se izbegne „haos i atmosfera konflikta između EU 27 i Velike Britanije“.

Tusk je naglasio da je nova verzija sporazuma prihvaćena jer je prvenstveno odobrena od strane Irske, ali i od Evropske komisije što znači da je „bezbedna i od koristi za građane EU“.

Ključna promena, prema njegovim rečima, je to što je Džonson prihvatio carinske preglede na ulasku u Severnu Irsku, što će omogućiti izbegavanje carinskih punktova između Irske i Severne Irske, a omogućiće i integritet jedinstvenog tržišta.

Sporazum sada mora da bude odobren i u evropskom i u britanskom parlamentu.

Opozicija u Velikoj Britaniji nije sa odobravanjem dočekala novi sporazum o Bregzitu, pa je lider laburista Džeremi Korbin izjavio da je on gori od dogovora koji je sa Briselom postigla bivša premijerka Tereza Mej i koji je tri puta odbačen u parlamentu, zbog čega je ona na kraju podnela ostavku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.