U trendu

Sud odbacio optužbe za korupciju protiv Sokratesa

LISABON – Portugalski sudija odbacio je danas sve optužbe za korupciju protiv bivšeg premijera Žozea Sokratesa (63), koji je uhapšen 2014. godine, ali još nije objavljeno da li će odgovarati za optužbe za poresku prevaru i pranje novca.

Sudija Ivo Rosa ocenio je da su optužbe tužilaštva slabe, nedosledne i da im nedostaju konkretni dokazi, javio je Rojters.

U novembru 2014, Sokrates, socijalista koji je bio premijer u periodu od 2005. do 2011. godine, uhapšen je na lisabonskom aerodromu prilikom povratka iz Pariza, u sklopu najveće istrage o korupciji ikada sprovedene u Portugaliji.

Operacija se zvala „Markis“, a Sokratesovo hapšenje je prvo hapšenje bivšeg premijera u istoriji ove zemlje.

On je proveo nekoliko meseci u pritvoru, pre nego što je stavljen u kućni pritvor.

Rojters dodaje da je u državi poznatoj po sporom pravosudnom sistemu, tužilaštvu trebalo tri godine nakon hapšenja da formalno goni Sokratesa po 31 tački optužnice za dela koja je navodno počinio počev od 2006. godine.

U optužnici se Sokrates teretio za „pasivnu korupcija“ dok je bio premijer, izbegavanje poreza, pranje novca i falsifikovanje dokumenata, u koje su, kako navodi Rojters, bili umešani bivši šefovi banke „Espirito Santo“ i „Portugal Telekoma“.

Navodno, Sokrates je primio milione evra, ali je uporno negirao da je uradio bilo šta loše, označivši istragu politički motivisanom, dok je tražio da izbegne suđenje.

Sokrates se povukao sa funkcije u martu 211. godine, jer ga je dužnička kriza primorala da traži međunarodnu pomoć.

Vlada koja je došla posle njega je uvela jake mere štednje, povećala porez i smanjila penzije.

Socijalisti su se vratili na vlast 2015. godine, na čelu sa aktuelnim premijerom Antonijom Kostom, koji je sarađivao sa Sokratesom i bio ministar policije dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.