U trendu

Sud: Optužnica protiv Tačija i Veseljija ostaje poverljiva

HAG – Portparol Specijalizovanih veća u Hagu Angela Griep izjavila je danas da optužnica protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine ostaje poverljiva, iako sutra ističe rok od šest meseci za njeno zvanično objavljivanje.

Ona navodi da će najkasnije do njihovog prvog pojavljivanja pred Sudom biti poznato da li će sud potvrditi optužnicu protiv njih dvojice.

“Ako se optužnica ne objavi, ona ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima povezanim sa njenim preispitivanjem. Poslovnik o postupku i dokazima predviđa da će, ukoliko bude potvrđena, optužnica biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred Sudom”, navela je Griep za Kosovo onlajn.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu je 24. aprila, Specijalizovanom veću podnelo na ispitivanje optužnice kojima se predsednik Kosova Hašim Tači i bivši predsednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, kao i „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je tek 24. juna javno objavilo da su optužnice podnete na ispitivanje, a rok od šest meseci do kada bi Sud u Hagu trebalo da se izjasni ističe sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.