U trendu

Sud poništio deo propisa o učenju na daljinu

LJUBLJANA – Ustavni sud Slovenije je ocenio je da više odredbi zakona o učenju na daljinu u osnovnim školama i školama za decu sa posebnim potrebama, nije u skladu sa ustavom.

Nakon što je razmotrio predstavke više roditelja, Ustavni sud je danas doneo dve odluke, prenosi slovenačka agencija STA.

Jednom odlukom je poništen čitav član prošlogodišnjeg Zakona o utvrđivanju privremenih mera za ublažavanje i otklanjanje posledica kovida koje važe na osnovne škole.

Glavni argument suda je da ovaj zakon omogućava Ministarstvu obrazovanja previše slobode u odlučivanju trenutka uvođenja školovanja na daljinu, što predstavlja kršenje prava deteta.

Imajući u vidu da bi trenutno poništenje zakona moglo prouzrokovati još veće kršenje ljudskih prava, Narodnoj skupštini su data dva meseca da promeni zakon.

U odvojenoj odluci koja se odnosi na pritužbe roditelja dece sa posebnim potrebama, sud je poništio nekoliko vladinih uredbi koje više nisu važeće, nakon što je uvažio tvrdnje roditelja da je školovanje na daljinu nanelo veliku štetu njihovoj deci i unazadilo ih zbog nedostatka socijalnog kontakta, fizikalne terapije i stručne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar