U trendu

Sud pozvao vladu FR da čini više protiv klimatskih promena

PARIZ – Sud u Francuskoj je pozvao vladu u Parizu da se više angažuje protiv klimatskih promena, a aktivisti organizacija za zaštitu životne sredine ocenili su da je stav suda prekretnica da se i na druge zemlje izvrši pritisak da i one učine više povodom upozorenja o klimatskim promenama.

Sudski postupak je pokrenula grupa nevladinih organizacija koje su optužile francusku vladu da ne poštuje preuzete obaveze, među kojima su smanjenje emisije štetnih gasova i odredbe Pariskog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Rojters.

Reagujući na presudu, predstavnik vlade Francuske Gabrijel Atal potvrdio je da nije dovoljno učinjeno u prošlosti, ali je ukazao da sadašnja vlada radi na tom pitanju.

Predstavnica Oxfam France, jedne od nevladinih organizacija koje su pokrenule sudski postupak, ocenila je danas da je odluka francuskog suda „istorijska pobeda“.

Danas je u Briselu Vrhovni sud EU presudio da Mađarska već 12 godina u nekim regionima „sistematski i uporno“ krši zakonske limite na emisiju štetnih gasova i zagađenje vazduha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.